haal-de-kink-uit-de-kabel.jpg

Haal de kink uit de kabel - Zes interventies om de congestie op het Nederlandse elektriciteitsnet versneld te verlichten

Thijs Venema Tessa van Swieten Stephanie van den Boogaard Max Middelbos Ruben Bieze

Het Nederlandse stroomnet is vol. Netcongestie remt de groei van bedrijven en industrie, vertraagt onze verduurzamingstransitie, en bemoeilijkt het verlichten van de woningcrisis. Energiekosten lopen op, en brengen bestaanszekerheid van huishoudens en het vestigingsklimaat in het geding. De overheid en netbeheerders onderschrijven het probleem, en nemen maatregelen om het netwerk snel te verzwaren. Dat is absoluut noodzakelijk maar lost op korte termijn het probleem onvoldoende op. Ook de huidige maatregelen gericht op het beter benutten van het net hebben nog te weinig effect.

Door netcongestie loopt Nederland tientallen miljarden per jaar mis. Dat onderstreept de noodzaak voor acties waarmee we al in de komende jaren het elektriciteitsnet beter gaan benutten. Zo kan de overheid een deel van de miljarden herinvesteren in een toegankelijk, toekomstbestendig en betaalbaar energiesysteem.

BCG presenteert zes interventies die ingrijpen op de hele breedte van ons stroomnet, zoals het beter belonen van vraagflexibiliteit, en het maken van een scherpere risicoafweging op bepaalde knelpunten in het net. De oplossingen gaan buiten de bestaande kaders en kijken breder naar de maatschappelijke risico’s en kosten. De uitdaging waar we als maatschappij voor staan, vraagt immers om na te denken over alle maatregelen die de congestie snel, krachtig en structureel verlichten.